Bring Back The Happening

Theatercollectief Nineties zoomt met haar nieuwe productie Bring Back The Happening in op de overgangsfase naar het nieuwe normaal en creëert op locatie een collectief ritueel om een bewuste stap in de nieuwe tijd te zetten. Een theatraal voorstel om de veranderingen zichtbaar te maken en gezamenlijk in beweging te komen.

Ruim anderhalf jaar legde de mondiale pandemie de samenleving stil. In afwachting van de afschaffing van de laatste corona maatregelen kijken we nu smachtend de toekomst in. Maar echt goed weten hoe we ons moeten verhouden tot die toekomstige tijd doen we niet. Hoe stappen we in het nieuwe normaal? Wat is er nodig om deze huidige fase achter ons te laten als maatschappij? Hoe geven we erkenning aan dat de wereld niet meer hetzelfde is? Hebben we geen vorm nodig voor het verlies van geliefden, relaties, huizen, banen, dromen, vrienden, familieleden en lichamelijk contact?

Bring Back The Happening is Nineties’ eerste productie die niet geïnitieerd is door een van haar artistieke kernleden (Anne Maike Mertens, Yannick Noomen). In 2020 heeft Nineties de deuren opengezet voor makers die bekend zijn met Nineties’ signatuur, waarna maker/performer Marius Mensink met het enthousiasmerende idee voor deze voorstelling over de drempel kwam. Eerder heeft Nineties met Mensink samengewerkt voor Untitled 2017, Billy the Kid (2018) en Memento Mori (2020). Bring Back The Happening is in regie van Anne Maike Mertens, met dramaturgische ondersteuning van schrijver Hannah van Wieringen. Naast Marius Mensink is Nastaran Razawi Khorasani (winnaar BNG Bank theaterprijs 2021) als performer op de vloer te zien. Electronica producer Aniek de Rooij (aka Alberta Balsem) componeert de muziek.

Nineties is door Theater De Nieuwe Vorst in Tilburg uitgenodigd de voorstelling in residentie te ontwikkelen. Vervolgens tourt Bring Back The Happening tot en met eind februari 2022 langs verschillende steden in Nederland.

Foto door Julian Maiwald