19 SEP ’22 T/M 19 OKT ‘22
amsterdam, rotterdam, den haag, utrecht, delft + breda 

Een hoopvol afscheid van menselijk exceptionalisme.

Nineties neemt met On All Things Earth het publiek mee in een verhaal waarin de mens de haar bekende wereld verlaat en de verbinding onderzoekt met alle aardse dingen: een multi-disciplinaire voorstelling waar digitale videokunst, theater en live muziek samenkomen.

Regisseur Anne Maike Mertens maakt met On All Things Earth haar debuut in de grote zaal en laat zich inspireren door Staying With The Trouble, van wetenschapsfilosoof Donna Haraway. In dit boek doet Haraway een oproep tot het vertellen van verhalen die alternatieve perspectieven bieden op het leven op onze beschadigde planeet. In het midden van een spiraal van ecologische verwoesting, zoeken de makers naar manieren om nieuwe relaties met de aarde en al haar bewoners aan te gaan.

Speels creëert Nineties een wereldbeeld waarin ‘deel uitmaken van’ een hele nieuwe lading krijgt. Zij presenteren i.s.m. videokunstenaar Noralie (Opposites, Eefje de Visser) en schrijver Han van Wieringen (Toneelgroep Oostpool, NNT) een muzikale grote zaal voorstelling over samenleven op aarde, continuïteit, onzekerheid, en het toelaten van een open einde. Multi instrumentalist Frank Rosaly componeert een spanningsvolle geluids-wereld en brengt zo samen met acteur Yannick Noomen een gigantische visuele database van alle aardse dingen tot leven in de traditionele theaterzaal.

“In de voorstelling On All Things Earth zoek ik naar een manier hoe wij als mensen naar onszelf kunnen kijken als onderdeel van het grotere geheel. De lijfelijke aanwezigheid van de acteur, de muziek en het digitale videoscherm als gelijke grootheden: in dit verhaal geen hoofdrollen.”

Anne Maike Mertens, regisseur

“Er zit een spannende contradictie in deze rol. Als enige acteur op het toneel heb je al snel de hoofdrol, terwijl ik zo overtuigend mogelijk een verhaal probeer te brengen waarin de mens juist niet centraal staat. Het is voor mij een goede oefening m’n ego aan de kant te zetten.”

Yannick Noomen, acteur

IN GESPREK MET DE MAKERS VAN ON ALL THINGS EARTH:
“It matters what stories we tell to tell other stories with”

De grote zaal productie van Nineties: On All Things Earth. Een multidisciplinaire voorstelling waarin de mens niet boven de natuur staat, maar er onderdeel van wordt. Urgente thematiek. Met regie van Anne Maike Mertens, tekst van toneelschrijver Han van Wieringen en een video ontwerp door Noor van den Eijnde.

door Gina Miroula

lees hier het volledige artikel

Speellijst

19/09/2022 

20:00 

ITA 

Amsterdam 

20/09/2022 

20:00 

ITA

Amsterdam

22/09/2022 

20:00 

Theater Rotterdam

Rotterdam 

12/10/2022 

20:15 

HNT 

Den Haag 

13/10/2022 

20:00 

Stadsschouwburg Utrecht 

Utrecht

14/10/2022

20:15 

Theater de vest 

Delft

19/10/2022 

20:30 

Chasse Theater 

Breda 

NRC **** ‘Han van Wieringen maakt met haar toneeltekst op ontroerende wijze de nietigheid van de mens tastbaar.’

recensie van Marijn Lems over Untitled_2021  On All Things Earth is een verdere uitwerking van Untitled_2021

CREDITS

acteur/concept Yannick Noomen
compositie/live muziek
 Frank Rosaly
regisseur/concept Anne Maike Mertens
tekst/concept Han van Wieringen
video ontwerp Noortje van den Eijnde
productie leiding Kelly Jacobs

scenografie Julian Maiwald
creative producent Vevi van der Vliet
technische producent H.P. Hulscher
geluidsontwerp Rinse de Jong/Timo Merkies
pr & marketing Esra Merkel/Letice Braun
grafisch ontwerp Stijn Stumpel

TICKETS

Kaarten kunt u via de kassa van het desbetreffende theater reserveren. Door op de gewenste locatie te klikken wordt u meteen doorgelinkt. Als er nog geen link is, dan is de kaartverkoop voor dat theater nog niet begonnen.