Over ons

Nineties maakt voorstellingen waarin theater, muziek, literatuur, media, beeldende kunst en popcultuur, schaamteloos door elkaar vloeien. Het artistieke hart van Nineties wordt gevormd door theatermakers Yannick Noomen en Anne Maike Mertens. Verder bestaat de kern van dit collectief uit creatief producent Vevi van der Vliet, scenograaf/maker Julian Maiwald en pr medewerker Esra Merkel. Met voorstellingen op locatie, projecten buiten het theatercircuit en ‘plug ‘n play- voorstellingen’ heeft het collectief zich de afgelopen jaren gepositioneerd in het Nederlandse theaterbestel. Nineties herkenbare signatuur wordt gekenmerkt wordt door een eigentijdse mix van uiteenlopende maar actuele onderwerpen en controverses, theatervormen, samenwerkingen en speellocaties. Voor iedere voorstelling wordt samengewerkt met de zogenoemde Nineties- familie van performers, muzikanten, en beeldmakers, waarmee steeds een nieuw tijdelijk collectief wordt gevormd. 

Nineties gaat ook coproducties met andere collectieven aan die passen bij de artistieke signatuur en die voor nieuwe uitdagingen zorgen. Naast voorstellingen worden projecten ontwikkeld waarin de grenzen van theater bevraagd worden. Niet vast verbonden aan één theater, maar zwervend door de stad op zoek naar bijzondere plekken om te bespelen én nieuw publiek. Nineties gedraagt zich als gedoogde luis in de pels van de stad Amsterdam, maar wriemelt zich met veel liefde ook op diverse plekken in de rest van Nederland naar binnen. Je kan Nineties tegenkomen in bunkers, galeries, leegstaande kantoorgebouwen, grote zalen, besmeurde festivaltenten, bruine cafés of in een zoom-meeting.

Yannick Noomen (1987) is tot nu toe in alle voorstellingen van Nineties te zien als acteur en speelt en/of produceert hij de muziek. Hij had na zijn afstuderen als acteur aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie zijn ondernemingsdrift gestoken in het heroprichten van Café CoX (het oude café onder de Stadsschouwburg van Amsterdam) samen met twee studenten van de Filmacademie. Hier bouwden ze aan een nieuwe verzamelplek voor kunstenaars en tegelijkertijd een podium waar het algemene publiek op subtiele wijze meer in aanraking komt met verschillende disciplines van kunst. Het verbinden van mensen en publiek vinden voor kunst heeft later ook zijn plek gevonden in het DNA van Nineties. Yannick speelt en speelde hier en daar ook nog bij andere gezelschappen, zoals Wunderbaum en het Nationaal Toneel en is ook sporadisch te vinden in film- en televisieland.
Anne Maike Mertens (1984) studeerde Theaterwetenschappen in Utrecht en combineerde dat met de theatermakers opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool. Bij de voorstellingen van Nineties doet ze vaak de eindregie. Bij hoge uitzondering is ze op de vloer te zien zoals bij de eerste Nineties en de Nacht van de Collectieven. Ze is een maker die een voorliefde heeft voor ‘gewoon doen’, en is altijd op zoek plekken net buiten het gebaande paden van het theaterlandschap. Naast Nineties is ze maker bij Stip Theaterproducties en heeft daar de regie over Studio Brei,  daarmee creëert ze theatervoorstellingen voor jeugd met decors die gemaakt worden door een club breiende dames uit Amsterdam Noord. In 2021 wordt gewerkt aan de Minotaurus, een theaterervaring in een labyrint voor kinderen vanaf 6 jaar die zich buigt over de vraag wat een monster precies is.