INFO

In één weekend brengt Nineties een ode aan zes oude Nederlandse toneelteksten in Theater Bellevue. Vijftien acteurs brengen eenmalig 44 personages tot leven. Regisseur Anne Maike Mertens en Mette Bouhuijs duiken samen de oude archiefkasten van het Toneelmuseum in en houden zes bejaarde toneelteksten, die al minstens 25 jaar niet zijn gespeeld, tegen het spreekwoordelijke ledlicht anno 2022. Kunnen deze oude teksten nog een nieuw licht schijnen op het hedendaagse?

In samenwerking met Theater Bellevue, De Nieuwe Toneelbibliotheek, en podiumkunsten puntnet nemen regisseurs Anne Maike Mertens en Mette Bouhuijs ieder drie stukken onder hun hoede en lezen: Schandaal in Holland van Ton Vorstenbosch en Guus Vleugel, Een Zeer Bijzondere Dag van Herman Lutgerink, Kutzwagers van W T. Schippers, Keefman van Jan Arends, Bemoeizucht van Paul Haenen en Tussen Zussen van Maria Goos.

Theater Bellevue werd ooit bestierd door Toneelgroep Centrum. Begeesterd door het ontwikkelen en presenteren van nieuwe toneelteksten, knalde ze vanaf 1975 tot en met 1980 het ene na de andere stuk de houten vloer aan de Leidsekade op. Veel van deze stukken liggen nu al meer dan vijfentwintig jaar te verstoffen in de kelder van wat ooit het Toneelmuseum was. Schier onvindbaar. Het waren stukken die reflecteerden op de tijdgeest van toen en raakten zo uit de mode. Nineties Productions onderzoekt in hoeverre deze stukken anno 2022 nog relevant zijn. 

Komt dat zien, al minstens 25 jaar niet gespeeld!

TEKSTBOEKJES

De Nieuwe Toneelbibliotheek heeft de gelezen stukken (opnieuw) uitgebracht en zijn te koop via de website van de Nieuwe Toneelbibliotheek. Klik op het boekje naar keuze om doorverwezen te worden naar de verkoopsite.

SPEELDATA

Vrijdag 15 april Theater Bellevue, Amsterdam

19.30 Schandaal In Holland
21.30 Een Zeer Bijzondere dag

Zaterdag 16 april – Theater Bellevue, Amsterdam

19.30 Kutzwagers – Wim T. Schippers
21.30 Keefman – Carel Alphenaar

Zondag 17 april – Theater Bellevue, Amsterdam

19.30 Bemoeizucht – Paul Haenen
21.30 Tussen Zussen – Maria Goos

 

KAARTEN

Kaartjes worden verkocht via Theater Bellevue. Klik hier of op een van de speeldata om doorverwezen te worden naar de website van Bellevue.